středa 7. března 2012

Nový trend v kosmetice?

        V dnešní technologiemi nabité době, kdy na nás ze všech možných reklamních bannerů nebo TV šotů chrlí kosmetiku, která má nejrůznější přidané - zaručeně účinné - látky, po kterých vrásky zmizí lusknutím prstu nebo vyhladí pleť do měsíce, jsem byla více než překvapená, když jsem objevila novou řadu Ecobeauty od Oriflame. Tato nová řada vešla na trh s docela jinými zbraněmi. A to s ekologickým puncem!

       Pilotní řada (denní, noční a oční krém) neobsahují žádné parabeny, silikony či syntetické oleje, dokonce neobsahuje ani syntetické SPF faktor. Čím více jsem se začala zajímat, tím více se mi pojetí nového trendu líbilo. Zjistila jsem, že obsahuje bio bambucké máslo a kokosový olej. Bambucké máslo (plody stromu Shea z Burkiny Faso) samo o sobě obsahuje přírodní SPF faktor hodnoty 5-6. Afričanky ho prý odedávna používají jako přírodní opalovací krém a plody stromu Shea mohou sbírat výhradně pouze ženy!!! No zas jsem o něco chytřejší ;-) Kokosový olej má původ v Indii (oblast Kérala). Stojí minimálně za zmínku, že Oriflame se snaží kontrolovat svůj výrobní proces od samého počátku - od surovin až po finální výrobek. Zapojil se tím do již širokého sortimentu výrobců, kteří získali certifikát Fairtrade. V ČR jsme doposavad byli zvyklí ho vídat spíše u spotřebního a rychloobrátkového zboží. Zaručuje totiž kontrolu výrobního procesu a vy si můžete být jisti, že při výrobě není použita např. dětská práce nebo neekologické praktiky. 

        Fairtrade sám o sobě je již certifikátem více "profláknutým" , ale tato kosmetika má ještě další 3 nezávislé certifikáty. 


Forest stewardship council - lesní certifikace, zaručuje dřevo z obnovitelných a udržitelných zdroj, ekologického mýcení

Původně pouze certifikační a kontrolní orgán pro ekologické zemědělství EcoCert patří dnes mezi největší certifikační společnost pro organické kosmetické výrobky. Od roku 2002 nabízí dva certifikáty- „Ecocert ECO“ pro produkty, jejichž obsah je z 95% přírodního původu, 5% všech a 50% rostlinných složek ekologického původu. Přísnější „EcoCert BIO“označuje výrobky, které pochází z 95% z přírodních surovin a 10% všech a 95% rostlinných složek ve výrobku je bio původu. Procentuální podíl složek z ekologického zemědělství je uváděn na obalu.

Tato certifikace zaručuje "netestování" na zvířatech a přídavky jakýchkoli živočišných složek ve výrobním procesu. Oriflame testu in vitro a v další fázi
zapojuje již spotřebitelské testy na vybraném vzorku populace.

Krásná Vy, krásná planeta

        Závěrem bych chtěla říct, že etická stránka této kosmetiky je velkou zbraní navíc musím říct, že po osobní zkušenosti je velmi jemný a vyhlazující. Parfemace je velmi jemná, přírodní, žádná prvoplánová květinová nebo vanilková vůně. Co jsem se dozvěděla, tak řada se bude rozšiřovat ještě prozatím o podkladové krémy. Pravděpodobně budou tónované. Věřím, že v ČR je spousta žen, kterým není lhostený původ výrobku
v protihodnotě k vyšší ceně. ( upřímně, čekala bych ji ještě vyšší u takové certifikace)
V aktuálním katalogu stojí cca 370 Kč. Doufám, že nezůstane jen u krémů a tímto směrem se nadále budou ubírat. Není totiž nutné na sebe patlat tuny chemikálií a myslet si, že jsme pro sebe udělali to nejlepší. Je dobré vědět, že si mohu vybrat cestu, kterou udělám krásnější i planetu! 

oficiální video








4 komentáře:

  1. Ty jsi skvělá, je to naprosto úžasně udělaný report.
    Doufám, že tu přijdu na to, jak se zařadit k pravidelným čtenářům ;-).
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju moooc, já jsem si blog právě založila ještě pořád vychytávám mouchy. "pravidelné čtenáře" už jsem přidala. Zatím se začínám zorientovávat :)) Snad to brzy vše vyladím ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. skvělý článek :) moc se mi líbí tvůj blog,jsi úžasná blogerka :))*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju Veru, teprve začínám...ještě je stále co zlepšovat ;-)

      Vymazat